Back
TÈCNIQUES D'ESTUDI

Tècniques d’estudi: aconsegueix l’excel·lència acadèmica

Les tècniques d’estudi són un conjunt d’eines i estratègies que poden ajudar-te a millorar la teva capacitat d’aprenentatge i rendiment acadèmic. Si vols ser el o la millor estudiant de la teva classe, és essencial dominar aquestes tècniques i aplicar-les de manera efectiva. En aquest article, explorarem 8 tècniques d’estudi que et portaran al camí de l’èxit acadèmic.

8 tècniques d’estudi clau: vols ser el/la millor estudiant de la classe?

Hàbit 1: Crea una rutina d’estudi consistent

La primera i més fonamental de les tècniques d’estudi és establir una rutina d’estudi consistent per a tot el curs. L’estudi no ha de ser una activitat de darrera hora abans d’un examen, ja sigui de l’ESO, Batxillerat o algun Màster o Postgrau. És preferible que creis un calendari equilibrat que et permeti estudiar, gaudir del temps lliure i descansar. És crucial mantenir una hora d’estudi fixa i adherir-se estrictament al calendari que has creat.

Hàbit 2: Planifica la teva setmana

Una altra tècnica d’estudi efectiva és la planificació setmanal. Dedica temps cada diumenge per crear un calendari que distribueixi les teves tasques d’estudi i altres compromisos. Aquesta planificació setmanal et permetrà reduir l’estrès i augmentar la teva motivació en veure com es van acomplint els teus objectius.

Hàbit 3: Subratlla i prepara apunts propis

Abans de subratllar qualsevol cosa, és essencial llegir i comprendre el material. La tercera tècnica d’estudi consisteix a subratllar les parts més importants del text mitjançant l’ús de colors i ressaltadors. A més, pren notes o crea apunts propis mentre llegeixes. Aquest procés t’ajudarà a identificar les idees principals i a facilitar la revisió posterior.

Com subratllar eficaçment

  • Utilitza colors diferents per a diferents conceptes clau.
  • No subratllis massa; només destaca el més important.
  • Complementa amb notes marginals per aclariments.

TÈCNIQUES D'ESTUDI

Hàbit 4: Crea mapes mentals

Els mapes mentals són eines visuals poderoses per organitzar i resumir la informació. Abans de començar l’estudi, fes un mapa mental que representi els conceptes més rellevants del tema que estàs treballant. Aquesta tècnica t’ajudarà a memoritzar millor i facilitarà la revisió posterior.

Eines Digitals per a Mapes Mentals

Pots crear mapes mentals a mà o utilitzar eines digitals com Mindmanager, XMind, Coggle, Freemind o Goconqr per fer-ho de manera eficaç.

Hàbit 5: Utilitza tècniques de memorització

Per assimilar dades concretes com dates, números o vocabulari, és imprescindible utilitzar tècniques de memorització. Aquestes tècniques són especialment útils en matèries que requereixen la retenció d’informació específica. Pots crear targetes de memòria manualment o utilitzar aplicacions com Cram, Quizlet o Flashcard Machine per fer-ho de manera digital des del teu dispositiu mòbil o PC.

Hàbit 6: Empra regles mnemotècniques

Les regles mnemotècniques són una manera intel·ligent d’associar conceptes complexes amb altres més familiars. Aquesta tècnica facilita la retenció d’informació i la recuperació posterior. Per exemple, pots recordar la regla d’ús del guionet en numerals amb la paraula “DUC,” que indica posar guionet entre desenes (D) i unitats (U) i entre unitats (U) i centenes (C).

Hàbit 7: Optimitza el temps amb el mètode Pomodoro

El mètode Pomodoro és una tècnica per gestionar el temps i augmentar la concentració. El cervell humà manté una concentració òptima durant aproximadament 25 minuts. En aquest mètode, treballes en sessions de 25 minuts (anomenades “pomodoros”) seguides de paus de 5 minuts. Després de completar quatre pomodoros, pots gaudir d’una pausa més llarga de 20 minuts. Aquesta tècnica et permet ser més productiu i mantenir la motivació.

Hàbit 8: Fomenta la constància

La constància és un element clau per a l’èxit acadèmic. És la capacitat d’aplicar els hàbits d’estudi de manera consistent, fins i tot enfrontant dificultats i manca d’auto-motivació. Aquesta persistència és fonamental per superar els obstacles educatius.

En resum, les tècniques d’estudi són la base de l’èxit acadèmic. Si vols ser el o la millor estudiant de la teva classe, segueix aquestes 8 tècniques i fes-les una part essencial de la teva rutina d’estudi. La consistència, la planificació i l’ús intel·ligent de tècniques d’aprenentatge t’ajudaran a aconseguir les millors notes i a dominar els teus estudis. No oblidis que les millors notes pertanyen als estudiants amb els millors hàbits d’estudi. Així que comença avui mateix a aplicar aquestes tècniques i assoliràs l’excel·lència acadèmica.