Back

Què són els nens hiperregalats i com pot ajudar la regla dels 4 regals?

Nens hiperregalats? Durant les vacances de Nadal es donen dos grans esdeveniments: l’arribada del Pare Noel i dels Reis Mags, això sense comptar que a la majoria de les llars catalanes hi ha un Tió que, si l’alimentem adequadament, també caga uns quants regals!

 

Aquests esdeveniments fan que els nostres infants rebin gran quantitat de regals que porten desitjant durant molt de temps. Hem de sumar també aquells que s’escullen a l’atzar per a completar la llista, ja que avis, tietes, padrins… també volen obsequiar a la quitxalla de la família. Els experts avisen de que un excés de regals pot crear la síndrome del nen hiperregalat. 

 

Què significa el concepte de nens hiperregalats?

Els petits, en rebre regals durant les 2 setmanes que duren les vacances, no sols es desconcentren i viuen en una tensió contínua, sinó que també senten frustració quan no reben els que han demanat. Fins i tot quan se’ls dona presents que no han inclòs en la seva llista de desitjos, s’enutgen perquè no els volien. 

 

Els nostres fills i filles solen valorar els regals per la quantitat i no la qualitat, i això provoca comportaments egoistes, capritxosos, consumistes, poc creatius, amb baixa tolerància a la frustració i capant la seva il·lusió o interès.

Com els ajudem?

Per a que aquestes situacions tan complicades no es repeteixin tots els anys, els pares i mares podem d’ajudar-los a escriure la seva carta al Pare Noel o els Reis Mags. Els infants han d’incloure tan sols regals que necessitin i que els ajudin a créixer en les seves habilitats socials. Hem d’intentar evitar que demanin 15 o 20 regals sense cap mesura o límit. 

 

La regla dels 4 regals

Una bona idea per a evitar la síndrome del nen hiperregalat, és establir la regla dels 4 regals. És una manera d’aconseguir que els nostres fills i filles rebin només el que veritablement volen. Els més petits només podrien demanar 4 coses:

 

  1. La primera ha de satisfer el desig principal, el gran regal, el que fa més il·lusió. Probablement demanin moltes coses però, en el fons, sabem quin és el regal “top” de l’any. 
  2. La segona ha de respondre a una necessitat, per exemple, una peça de roba, i, si fa falta, es poden fer dos regals d’aquest tipus. 
  3. El tercer regal ha de ser educatiu i, entre altres idees, pot ser un llibre, un muntatge de peces o una activitat en família. 
  4. I, finalment, el quart regal ha de permetre jugar amb altres persones (amics o família), com un joc de rol, un joc de taula, etc. 

 

Altres consells per a fer-los conscients del valor dels regals serien:

 

  • Demanar regals per a nens i nenes que puguin necessitar-ho, com algun familiar o conegut. 
  • Fer una “neteja” de joguines per tal de donar-les a associacions destinades a ajudar canalla sense recursos.

 

Creus que la teva filla o fill son infants hiperregalats?  Quants regals rebran en total aquest any?  Creus que és una oportunitat per a inculcar als nostres infants valors com la solidaritat, la bondat, la generositat, la gratitud o l’empatia? Explica’ns la teva experiència. I, si tens més curiositat sobre aquest assumpte, et convidem a veure el post que hem publicat a Instagram on @lapediatralaura i @unamadremolona introdueixen el concepte d’adult hiperregalador

 

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Índex